de komst van Joachim Stiller - Hubert Lampo 

periode 1 






Presentatie - 15 september 


Joachim stiller



Argumenten  


- hoewel het me achteraf 90

- later heeft ze mij verteld 96

- af en toe wat cliche: liefdes verhaal + het is gewoon  fake echt waar ja nee echt, naar de volmaaktheid van dit uur 109

- een oud boek: waar is er in de buurt een telefoon? blz 124





Hubert Lampo



Inleiding

Naar presentaties luisteren kan soms best wel saai zijn, het is niet bepaald avontuurlijk, is er nou niet meer in het leven? Nou Freek Groenevelt, de hoofdpersoon van het boek de komst van Joachim Stiller die beleeft een behoorlijk heftig avontuur en hij komt ook achter de vraag of er meer is in het leven dan alles wat wij nu zien en horen. 


Het boek ‘de komst van Joachim Stiller’ gaat over Freek Groenevelt, een succesvolle journalist, die vertelt in het boek hoe zijn rustige, geordende leven plotseling verstoord wordt door onverklaarbare verschijnselen. Al deze rare gebeurtenis hebben iets te maken met onbekend persoon genaamd Joachim Stiller. 


Met deze presentatie wil ik jullie informatie geven over zowel de schrijver als boek. En ik hoop dat ik door het geven van mijn mening jullie kan overtuigen om dit boek ook te gaan lezen. 


Hubert Lampo

de schrijver van dit boek is Hubert Lampo. Hubert Lampo is een Vlaamse schrijver die geboren is in Antwerpen. Veel van zijn boeken spelen zich af in Antwerpen, dit boek ook.


De eerste boeken die hij schreef waren psycho-realistische romans, vaak met historische onderwerpen. Later ging hij boeken schrijven die vielen onder de stroming magisch realisme. Zo ook de komst van Joachim Stiller.


Magisch realisme


De stroming magisch realisme ontstond in de 20e eeuw, en was populair in west Europa. In Nederland en Belgie waren er slechts een paar schrijvers die magisch realistische boeken schreven. En Hubert Lampo is de bekendste. Hij heeft dan ook wel veel magisch realistische boeken geschreven en zelfs een boek over wat hij vind van het magisch realisme: de zwanen van StoneHenge. 


Maar wat is het magisch realisme precies? 

Zulke boeken spelen altijd af in een normale wereld, in een echte realiteit, zoals wij die kennen,  het enige verschil is dat er altijd onbewuste krachten zijn die een rol spelen. In het boek gebeuren dingen die niet kunnen.


Wanneer Freek dingen overkomen die onmogelijk zijn, zoekt hij naar allemaal verklaringen, maar uiteindelijk kon Freek niet meer ontkennen dat het bovennatuurlijke krachten waren. (agnost, verband schrijver).


Contrast taalgebruik 3:00 


De schrijver gebruikt in het boek best wel lastige lange zinnen. Het eerste woord van het boek is ofschoon, daaraan hoor je het al. De schrijver was ook journalist dus daar kwam het al wat vandaan. Met name de emoties en gedachten van Freek waren zo lastig beschreven. De daadwerkelijke acties en handelingen daarentegen, de echte verhaallijn, die waren vaak makkelijk geschreven. Waardoor als ik niet helemaal door de lastige stukken tekst van Freeks emoties kwam, dan kwam daarna wel weer een stukje goed te begrijpen verhaallijn. Dit was een fijne afwisseling en de schrijver heeft hier een goed evenwicht in gevonden. 


Alwetende verteller

Freek geloofd zelf ook niet dat het kan, dit maakt het geloofwaardiger. Als je zelf die rare dingen leest denk je ook ‘dit kan niet’, en omdat Freek, de hoofdpersoon, dit ook denkt, voelt het realistischer. Je wordt het met hem eens. Wordt steeds verteld, ‘dit kan niet’.


Zoals op pagina 90: Freek had hiervoor een oud boek gelezen van ongeveer 400 jaar geleden en hij was hier net achtergekomen dat dat boek was geschreven door een man genaamd Joachim Stiller. Op pagina 90 staat:

“Maar de door geen achterdocht nog aan te tasten zekerheid, dat het om een toeval ging, dat het niet anders kón, herleidde voorlopig het geval tot de verhoudingen van een vrij onbelangrijke anekdote, zoals er op iedere reactie in omloop zijn”


Hier is net iets gebeurd waarvan je als lezer denkt, dat kan alleen toeval zijn, en de hoofdpersoon denkt daar hetzelfde over.


Maar het boek heeft een bijzonder vertel perspectief. Door de alwetende verteller merk je dat Freek dit verhaal later heeft opgeschreven. 


Maar op pagina 90 staat ook, en dit gaat over hetzelfde stukje:

“Hoewel het me achteraf als onlogisch voorkomt, slenterde ik in een rustige stemming naar huis.”


Die zinnen zorgen er ook voor dat je verder wilt lezen, je wilt richting die ontknoping, de antwoorden vinden.


Dus het boek verteld je, ga je gang, geloof maar dat het allemaal niet echt is of dat er een simpele verklaring is, Freek dacht dat immers ook, maar de alwetende verteller die vertelt je ook er gaat nog meer komen, het is nog niet klaar, het is niet zo simpel. 


Relatie tussen Freek en Simone 5:30

Iets wat me opviel aan het boek was de relatie tussen Freek en Simone. Die gaat namelijk enorm snel. Als ze elkaar ontmoeten is Simone nog verloofd met iemand anders, en Freek leek niet echt klaar voor een serieuse relatie. 


Ongeveer een maand later zijn ze hartstikke verliefd op elkaar, maken ze plannen om samen te ‘vluchten’ naar Parijs en ohja, Simone is zwanger van freek. En dat in een maand.


Toen de schrijver dit boek schreef had hij 3 achtereenvolgende mislukte huwelijken, dus misschien werd de schrijver zelf ook wel heel snel verliefd. Nog steeds blijft het raar.


Later kwam ik achter de reden, waarom het Simone en Freek zo snel ging. Zowel Freek als Simone ervaren door Joachim Stiller veel angst. Maar juist in die angst kunnen ze naar elkaar toe groeien. Worden ze meer verbonden. En dat is ook een van de dingen die Joachim Stiller doet. Hij brengt ze dichterbij elkaar. 

Dit is een van die dingen die in eerste instantie raar lijken, maar zodra je verder over gaat nadenken is het eigenlijk logisch. 


Rolwisseling Joachim Stiller

- Joachim Stiller is een heel mysterieus karakter. Aan het begin van het boek lijkt hij de tegenstander, hij zorgt voor heel veel stress en paniek bij Freek en voor veel vragen van de lezer. Maar is Joachim Stiller wel de tegenstander in dit boek? Ik had hier een goed gesprek over emt mijn boekengroep, en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat dit juist niet zo is. Door Stiller leert Freek, zoals ik al zei, Simone kennen en door de angst leert hij ook zichzelf beter kennen en hij leert om het bovenzinnelijke te waarderen. Iets wat het doel is van Hubert Lampo bij het schrijven van zijn boeken, hij wilt dat lezers het bovenzinnelijke leren waarderen, en hetzelfde overkomt de hoofdpersoon. 


Lampo streeft ernaar de lezers bewust te maken van het onbewuste, en hen de vaak onverklaarbare verschijnselen in de menselijke geest te laten accepteren.



Dat is iets wat ik mooi vind aan een boek. Als er een rolwisseling plaatsvindt. Eerst denk je dat Joachim alleen het slechtste heeft gemunt op Freek, later kom je erachter dat dat helemaal niet zo is. En die boodschap, dat mensen soms heel anders zijn, en hele andere doelen hebben, dan je in eerste instantie dacht, dat kan je ook meenemen in je eigen leven.







Verband tussen geloof en de komst van Joachim Stiller 8:15


Toen Hubert lampo zijn boek schreef dook onvoorzien het messiaanse archetype op. Word niet bang van dit moeilijke woord, ik zal het uitleggen. Het verhaal vam de komst van Joachim Stiller, lijkt de komst van de Messias. 


Eerst wordt de komst aangekondigd, door de brieven en telefoontjes van Joachim Stiller, vervolgens vindt voor Freek het onbegrip en het niet herkennen plaatst, zoals ik al eerder vertelde gelooft Freek nog steeds dat de brieven door een grapjas zijn geschreven, en uiteindelijk de herkenning, het moment dat Freek dan eindelijk Joachim Stiller ziet. 


Pagina 116: “eens zal ik u, hoe dan ook, van alle vrees bevrijden. Niet alleen van mij is het evenwicht afhankelijk. Gij moet uit uzelf putten. Bewaar uw vertrouwen. Waag om te winnen. Niets is alsnog onherroepelijk.”


Toen Hubert Lampo het boek schreef leed hij onder psychische spaningen. Uit dit onderwerp, uit het verlossingsverhaal van Jezus kon hij hoop putten. 



Slot


De diepere lagen in het boek zorgen ervoor dat ik het echt een goed boek vond. En de verbanden tussen Freek en Stiller


Voorbeeld 158: “een doodgewone beschrijving van de huidige stand van de hemellichamen…


Voor mij voelt boeken lezen soms wel als een beetje doelloos. Maar met dit boek wou ik graag alles snappen, dus ik ging ik er verder over nadenken en met andere over hebben. Iets wat waarschijnlijk ook het doel van de schrijver was. Om een indruk op mensen achter te laten.  


Mocht dit boek jou aanspreken, lees het dan ook, zou ik zeggen.


Ik wil eindigen met een recensie 


Mysterie, plotwendingen, psychoanalyse, trauma's en angstcomplexen, Jung en synchronisme, de Oorlog, prille liefde ... Hadden makkelijk 400 blz. kunnen zijn, maar Lampo distilleerde tot 180. Faut le faire (je moet het maar kunnen), en ideaal voor wie van een stevige vaart houdt.


https://www.goodreads.com/book/show/2161326.De_komst_van_Joachim_Stiller



Naar presentaties luisteren kan best wel saai zijn, maar deze viel best mee. bovendien, als je aandachtig luistert, kan het ook je verbeelding prikkelen. Misschien ervaar je dan zelf wel wat van het bovennatuurlijke. 


Bedankt voor het luisteren. 






Reacties

Populaire posts